Μοναστήρια - Ξενοδοχείο Blue Bay Village στην Άνδρο, στο Μπατσί

Μοναστήρια

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μοναστήρια στην Άνδρο. Πολύ γνωστό είναι το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Αποίκια. Το μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε το 1325 μ.Χ. και στους μεσαιωνικούς χρόνους δέχθηκε πολλές επιδρομές από πειρατές. Καταστράφηκε επίσης το 1833, όταν ο βασιλιάς Όθωνας διέταξε να κλείσουν όλες οι μονές. Τελικά, το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας αναστηλώθηκε το 1975 και φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας.

Κοντά στο χωριό Αποίκια, θα βρείτε και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα μ.Χ. Πάνω από το χωριό Μπατσί, υπάρχει και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το μεγαλύτερο στο νησί. Το μοναστήρι αυτό διαθέτει εικόνες από το 14ο και το 16ο αιώνα και μια πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον μοναστήρι στην Άνδρο και η Μονή της Παναγίας Παναχράντου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 230 μέτρων. Η μονή ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. από το Νικηφόρο Φωκά. Φιλοξενεί μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά και την κάρα του Αγίου Παντελεήμονος. Γιορτάζει στις 27 Ιουλίου και στις 15 Αυγούστου.